IJsland

Twee weken lang heb ik mogen genieten van de schoonheid van IJsland, wat een geweldige natuur! Van de prachtige watervallen, geisers en gletsjers tot de prachtige zwarte stranden van Black Beach in het zuiden van het land. Het mooie en leuke van dit land is dat binnen 10 minuten rijden de natuur om je heen er weer totaal anders kan uitzien. Zo wisselvallig als de natuur is, zo zit het helaas ook een beetje met het weer. ’s Ochtends kan je beginnen met regen en een grijze lucht waarna dit zomaar kan omslaan en je de rest van de dag zon hebt maar vaak wisselt het zich een beetje af. Het regent er in september redelijk vaak maar het is meestal niet veel meer dan miezer of zachte regen.

Je kunt IJsland op verschillende manieren ontdekken. Er zijn bijvoorbeeld verschillende groepsreizen waarbij je d.m.v. een bus een tour maakt, je kunt gaan backpacken of je kunt zoals veel toeristen een auto huren. Als je op Keflavik aankomt kan je daar gelijk de auto ophalen en de hort op gaan. Maar dan, waar verblijf je? Gelukkig heeft IJsland meer dan genoeg opties zoals hotels, B&B’s, leuke huisjes die je voor een paar dagen kunt huren of gewoon op een camping staan. Dat laatste is wat ik heb gedaan, gewoon met een auto en tent 2 weken door IJsland trekken. Een leuke en haalbare manier is om de ring 1 te pakken. Dit is de belangrijkste weg buiten Reykjavik die je langs een hoop hoogtepunten brengt zoals Jökulsárlón, Seljalandsfoss en Black Beach. Als je deze weg volgt maak je eigenlijk een grote cirkel over heel IJsland. Toch raad ik je aan om af en toe af te wijken van deze weg want anders mis je een hoop mooie plekken die makkelijk te bereiken zijn vanaf de ringweg. Zo kun je bijvoorbeeld walvissen kijken in het noorden van het land in Húsavík of de prachtige natuur van de Westfjorden bekijken.

Seljalandsfoss

Helaas is IJsland wel heel erg prijzig. Dus mocht je zoals ik geen miljonair zijn dan is het handig om van te voren goed na te denken over hoe je je kosten zo laag mogelijk kan houden. Een leuke en “goedkope” manier is door een auto te huren en van camping naar camping te reizen. Als je één nacht op een camping gaat staan betaal je vaak al rond de €15,- voor 2 personen met alleen een tent. Daarom raad ik je aan een campingkaart te kopen. Dat kan via de website http://campingcard.is. Je betaalt dan 1 keer €110,- maar dan ben je wel een stuk goedkoper uit als je twee weken gaat rondtrekken. Let wel op dat deze campingkaart niet bij alle campings op IJsland geldig is! Op de website staat een kaart met de campings aangegeven welke je ook toegestuurd krijgt met een handig boekje als je de kaart besteld. Bestel dit wel op tijd en niet een week van te voren aangezien het dan kan gebeuren dat deze te laat binnenkomt. In het boekje staan ook de openings- en sluitingsdata per camping al kloppen deze niet altijd. Ik heb zelf mee gemaakt dat veel campings nog open zijn ook al staat er dat ze misschien al een 1 of meer weken dicht zijn. Dit komt waarschijnlijk door het toenemende aantal toeristen die IJsland bezoeken.

Black Beach

De meeste campings bestaan uit niet meer dan een groot grasveld met daaromheen een prachtig uitzicht. In tegenstelling tot veel andere landen hebben veel campings goed onderhouden en schone toilethokken die vaak verwarmd zijn. Enkele campings hebben ook douches en sommige zelfs gebouwen waar alle camping bezoekers binnen kunnen opwarmen in een gezamenlijke ruimte waar een keuken aanwezig is. In het campingboekje staat aangegeven welke camping wat bevat. Helaas heb ik zelf ook mogen meemaken dat campings sluiten voor de echte sluitingsdatum die in het boekje aangegeven staat. Zorg daarom dat je in ieder geval een back-up plan hebt en niet al te laat arriveert op de camping. ’s Avonds en ’s nachts rijden in IJsland is niet helemaal aan te raden aangezien er zat wegen zijn die niet verhard zijn, er heel veel schapen op de wegen lopen (vooral ’s nachts) en de wegen niet verlicht zijn.

Hverir Mud Pools

Ik zou zeggen ga onderzoek doen naar welke plekken jij echt wilt ontdekken en welke manier van reizen je aanspreekt. Boek je vliegticket en gaan, je weet niet wat je mist!

Comments

Leave a Comment