IJsland – 7 tips en tricks

1. Supermarkt

Vrijwel alles in IJsland is duur en een leven zoals Dagobert Duck zit er voor de meeste van ons niet in. Niet heel gek dat alles er zo prijzig is aangezien bijna alles geïmporteerd moet worden en het land niet heel erg om de hoek ligt. Je zult daarom ook geregeld Nederlandse producten tegenkomen of in ieder geval producten waarop Nederlandse informatie staat.

Aangezien je al een hoop uitgeeft aan vliegtickets, een vervoermiddel om het land te bekijken en souvenirs is het wel zo fijn om geld te kunnen besparen op boodschappen. Je hebt verschillende supermarktketens in IJsland maar de Bónus is toch wel een van de beste opties als je niet teveel wilt uitgeven. Je kunt deze supermarkt herkennen aan hun iets wat aparte logo:

 

bonus_logo

 

Let overigens wel op dat de Bónus vooral buiten Reykjavik maar in een aantal steden te vinden is. Dit is prima als je gaat rondreizen via de ring 1 want dan kom je er langs maar je moet dus wel even onthouden waar ze zitten. Daarom hierbij een handig kaartje met waar ze allemaal te vinden zijn.

 

bonus_map_eng-09

2. Camping kaart

In het vorige artikel heb ik het al over de camping kaart gehad maar mocht je dit alweer vergeten zijn of het vorige artikel niet gelezen hebben dan hierbij nogmaals wat informatie. IJsland heeft een hoop campings, je zult een hoop bordjes langs de weg tegen komen. Echter zijn campings vrij prijzig, ook als je met zijn tweeën in een tentje gaat staan. Gemiddeld betaal je zo rond de €15,- per nacht wat aardig kan oplopen als je twee weken gaat rondtrekken. Maar gelukkig is er een alternatief, namelijk de camping kaart.

 

camping_kaart

 

Deze kaart kun je bij veel campings in IJsland gebruiken maar niet bij allemaal, dus let op want anders moet je dus alsnog extra betalen. De kaart is te bestellen via http://campingcard.is en kost eenmalig €110,-. Je bent dan nog geen €8,- per nacht kwijt als je twee weken lang gaat kamperen.

camping

3. Vervoer naar IJsland

De meest voor de hand liggende manier om naar IJsland te gaan is door het vliegtuig te pakken. Dit kan met Icelandair of WOW air welke vaak wat goedkoper is. Zelf ben ik met Icelandair gegaan en dat is prima bevallen. Je krijgt redelijk wat beenruimte vergeleken veel andere vliegtuigmaatschappijen. De vlucht kost gemiddeld rond de €300,-. Van Amsterdam naar IJsland is het ongeveer 3 uur vliegen en tussen Nederland en IJsland zit in de zomer 2 uur tijdsverschil dus je komt dan 1 uur later aan. Let wel op dat als je vanuit Nederland naar IJsland vliegt je dan op Keflavik aankomt. Mocht je dus naar Reykjavik willen dan moet je bij aankomst nog wel een taxi of bus nemen. Deze twee steden liggen redelijk dichtbij elkaar dus je bent binnen een uur in hartje Reykjavik.

Er is echter een leuk alternatief om IJsland te bereiken. Mocht je namelijk je eigen auto hebben dan is het mogelijk om vanuit Hirtshals in Noord-Denemarken de veerboot te pakken die uiteindelijk uitkomt in Oost-IJsland. Je komt daarvoor dan eerst langs de Faeröer eilanden. Deze prachtige plek staat hoog op mijn bucketlist en mocht ik in de toekomst weer naar IJsland gaan dan ga ik deze optie zeker overwegen.

4. Boekje met overzicht en kaart

Tegenwoordig hebben we helemaal geen wegenkaarten meer nodig aangezien we deze ook gewoon op ons mobiel kunnen bekijken. Echter vond ik het zelf toch wel handig om een kaart te hebben. Ik had geen zin om deze speciaal los te kopen maar toen kwam ik het ANWB boekje tegen van IJsland. In dit boekje zijn alle hoogtepunten van IJsland beschreven en als extraatje krijg je een complete kaart van het land in de achterkant van het boekje.

Het handige van de kaart is dat je van te voren al een beetje je route kunt uitstippelen en aan kunt geven waar je op de camping gaat staan. Zo krijg je toch een mooi overzicht van je vakantie. Plus dat het stiekem natuurlijk gewoon leuk is om voor en tijdens je vakantie te lezen over alle mooie plekken die je gaat bezoeken. Verder kan je zo makkelijk zien waar alle tankstations te vinden zijn.

Van te voren had ik al een overzicht gemaakt welke plekken ik zou gaan bezoeken aangezien de namen in IJsland zo moeilijk uit te spreken zijn (lees onmogelijk). Dat lijstje heb ik uitgeprint en meegenomen zodat ik elke dag kon invullen waar ik heen moest. Geen naam is uit te spreken en alles lijkt op elkaar haha!

Link naar het boekje: http://bit.ly/2dHvWFL

5. Whale watching in Húsavík

Een van de geweldige dingen je in IJsland kunt doen is walvissen kijken. Je kunt dit gewoon in Reykjavik doen maar ik raad je aan om naar het noorden te reizen en Húsavík op te zoeken. Dit schattige vissersdorpje staat bekent om het walvissen kijken en het is ook gewoon leuk om daar even rond te lopen.

 

husavik_iceland

 

Je hebt verschillende bedrijfjes bij de haven zitten waar je tickets kunt kopen om walvissen te kijken. Zelf ben ik meegegaan op een boot van North Sailing genaamd de Bjössi Sör. Voor 1 persoon ben je €83,- kwijt. Je gaat dan 3 uur de zee op met een groep mensen. Aan het einde krijg je nog een lekker warme chocolademelk en een kaneelbroodje.

 

bjossi_sor
Nog een laatste tip wat betreft Húsavík. Als je klaar bent met walvissen kijken, wat een geweldige ervaring is, blijf dan in de haven waar je aankomt en ga lekker lunchen bij het restaurant Gamli Baukur. Ik heb namelijk nergens zo lekker gegeten als in dat restaurant. Echt geweldig!

6. USB autolader

Als je gaat rondreizen met een auto en elke nacht op een camping gaat staan heb je niet veel mogelijkheden om je telefoon of andere electronica op te laden. Je kunt natuurlijk gezellig een uur lang in het toilet gaan wachten tot je telefoon weer vol is maar het is natuurlijk veel fijner als je deze kunt opladen terwijl je kunt genieten van het mooie uitzicht van IJsland. Vergeet daarom niet een USB autolader te kopen en een snoertje mee te nemen voor je telefoon. Op die manier kan je tijdens het rijden je apparaten opladen zonder dat je moeilijk hoeft te doen. Mocht je toevallig pech krijgen met je auto dan heb je altijd de mogelijkheid om te bellen voor help.

7. Tankstations

In IJsland zijn er redelijk wat tankstations, je hebt bijvoorbeeld de N1 en de Orkan. Maar er zijn gebieden in IJsland waar het toch even kan duren voordat je er weer een tegenkomt. Daarom raad ik aan je tank bij te vullen ook als die nog voor de helft vol zit. Je wilt namelijk echt niet met een lege tank komen te staan. Er zijn altijd wel andere mensen in de buurt maar liever rij je gewoon door naar de volgende bestemming en sta je niet uren aan de kant. In IJsland hebben ze namelijk geen wegenwacht. Als je een auto huurt dan moet je dus het verhuurbedrijf opbellen om aan te geven dat je met een lege tank staat en dan moet je (soms uren) op ze gaan wachten tot je geholpen kan worden. Daarnaast mag je nog een flink bedrag betalen als ze helemaal naar je toe moeten komen om te helpen.

Verder zijn veel van de tankstations waar je langs komt onbemand dus zorg dat je een creditcard meeneemt (+ de pincode die veel mensen vergeten).

Recent Posts

Leave a Comment